Wat is quinoameel?
Quinoameel is een meelsoort die gemaakt wordt van gemalen quinoa. Quinoa is geen graan, maar het is het zaadje van de quinoaplant. Quinoa wordt soms ook gierstmelde genoemd en behoort tot te amarantenfamilie. Van nature komt deze plant uit Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren lang verbouwd wordt. Voor de volken in Zuid-Amerika was quinoa zelfs een primaire voedingsbron.
De plant kan wel drie meter lang worden en bestaat uit bladeren, die lijken op spinaziebladeren, een houtige stengel en bloemetjes die bloeien in pluimen. In deze pluimen groeien de pitten. Deze pitten noemen wij quinoa. Er zijn verschillende soorten eetbare quinoa, namelijk rode quinoa, witte quinoa en zwarte quinoa.
Geschiedenis
Quinoa is relatief nieuw in Europa, maar in Zuid-Amerika werd deze plant zesduizend jaar geleden al verbouwd door de Inca's. Dat komt deels doordat quinoa in gebieden kan groeien waar andere gewassen niet kunnen groeien. Zo werd quinoa in de Andes verbouwd, omdat maïs op die hoogte niet kan groeien. Ook in koude en droge gebieden doet quinoa het goed. Tegenwoordig wordt quinoa voornamelijk verbouwd in Bolivia, Ecuador en Peru.
Quinoa deed het dan weer niet zo goed in Noord-Amerika en Europa. De quinoa die nu in deze gebieden verbouwd wordt, is niet dezelfde soort quinoa die door de Inca's gegeten werd. Er moesten namelijk verschillende rassen gekruisd worden om tot een quinoa te komen die ook in Europa en Noord-Amerika kon groeien.
De quinoazaden zelf kennen we natuurlijk goed. Ze zijn snel populair geworden als een smakelijke superfood. De zaden kun je koken en serveren ter vervanging van rijst, bulgur of couscous. Tevens zijn er alcoholische dranken die gemaakt worden van quinoa.
Meel van quinoazaadjes
Je weet nu dus wat quinoa precies is. Het is van deze zaadjes dat quinoameel gemaakt wordt. De zaadjes worden eerst gewassen en dan gemalen tot een meel. Dit meel is glutenvrij. Je bakt met quinoameel op dezelfde manier waarop je met andere glutenvrije meelsoorten bakt.
Je kunt meel van quinoa gebruiken naast glutenhoudende meelsoorten, zoals tarwemeel. Je vervangt dan een deel van je meel door quinoameel, zodat je alsnog genoeg gluten hebt voor de binding en het rijzen van je deeg of beslag. Als je glutenvrij eet, gebruik je natuurlijk geen meel dat gluten bevat. Je bakt dan met enkel meel van quinoa of met een mix van dit meel en andere glutenvrije meelsoorten.
Meel van quinoa heeft een licht nootachtige smaak, wat dit meel geschikt maakt voor het bakken van allerlei verschillende gerechten, waaronder brood, zoete gerechten en hartige gerechten. Je kunt bijvoorbeeld glutenvrije broodjes, pizza, cake, koekjes en taarten bakken met dit meel. Je kunt quinoameel dus zien als een vervanger voor tarwemeel.
Hoe wordt quinoameel gemaakt?
Quinoameel wordt gemaakt door quinoa te malen. Quinoa bevat van nature een laagje saponine. Dit is een laagje die vaak op planten voorkomt om de plant te beschermen tegen insecten, schimmels en bacteriën. Deze stof heeft een onaangename, bittere smaak. Quinoa wordt daarom altijd eerst gewassen.
Na het wassen worden de pitjes gemalen. Soms wordt de quinoa die uit Zuid-Amerika komt gemalen in Nederland. Dit malen vindt plaats in een speciale penmolen. Dit is een molen die gemaakt is voor het malen van zachte gewassen, bijvoorbeeld quinoazaadjes. Tijdens het malen blijft de temperatuur in de penmolen onder de veertig graden. Dit zorgt ervoor dat de belangrijke voedingsstoffen en de zalige smaak van quinoa intact blijven.
Na het malen, blijft er een fijn poeder over. Dit is het quinoameel waarmee je heerlijke broodjes, wafels, pizza en koekjes kunt bakken.
Quinoameel: dé superfood voor bakken
Quinoameel is dus, net als de onbewerkte quinoa, een waardevolle superfood. Met dit meel bak je ontzettend gezonde gerechten. Quinoameel deelt zijn gezondheidsvoordelen met de onbewerkte quinoa, omdat dit meel altijd volkoren is. Dat betekent dat het gehele quinoazaadje terugkomt in het meel.
Eiwitten
Quinoameel blinkt uit in zijn hoge gehalte aan eiwitten. Quinoa bestaat voor 16% uit eiwitten. Dit is het dubbele van de hoeveelheid eiwitten in bijvoorbeeld zilvervliesrijst en tarwe. Deze eiwitten zijn van hoge kwaliteit, wat betekent dat alle negen essentiële aminozuren voorkomen in de eiwitten. Er zijn meerdere planten die rijk zijn aan eiwitten, maar eiwitten van deze kwaliteit zijn uitzonderlijk. Quinoa is hierdoor onmisbaar in het eetpatroon van veganisten, vegetariërs en sporters. Het meel van quinoa wordt om deze reden dan ook vaak gebruikt als proteïneboost, bijvoorbeeld door het meel toe te voegen aan proteïneshakes.
Vezels
Dit fantastische meel is ook rijk aan belangrijke voedingsvezels. Deze vezels zijn essentieel voor je spijsvertering en darmen. Samen met de eiwitten, zorgen de vezels ervoor dat je langer verzadigd blijft. Je krijgt dus minder snel opnieuw honger nadat je een baksel van deze superfood hebt gegeten. Quinoa bestaat voor ongeveer 6% uit vezels. Dit is meer dan aardappelen, rijst of pasta. Echter, als je voldoende vezels wil eten, is het belangrijk om ook andere soorten brood en baksels te maken. Volkoren tarwebrood bevat namelijk meer vezels dan een volkoren quinoabrood.
Nog meer gezonde voedingsstoffen
Dit klinkt natuurlijk allemaal al geweldig. Maar er is meer. Quinoa is namelijk ook nog eens rijk aan verschillende vitaminen, mineralen, gezonde vetzuren en antioxidanten. Qua mineralen bevat quinoa onder meer koper, mangaan, magnesium en ijzer. Qua vitaminen is quinoa rijk aan vitamine E en vitamine B2. De gezonde vetzuren in quinoa kunnen een bijdrage leveren aan een gezonde vet- en cholesterolbalans in je lichaam.
Fyto oestrogenen
Quinoa bevat tevens fyto oestrogenen. Fyto oestrogenen zijn belangrijk voor het reguleren van je hormoonhuishouding en je metabolisme. Ze dragen ook bij aan een soepele bloedsomloop.
Lage glycemische index
Meel van quinoa heeft een lage glycemische index. Hierdoor kan dit meel een bijdrage leveren aan het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel en het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Quinoameel is dus een wonderlijk meel dat met recht een superfood genoemd kan worden. Je bakt met dit meel niet enkel glutenvrij, maar ook nog eens super gezond. Het is het dus zeker waard om eens met dit meel te bakken.
Bakken met quinoameel
Quinoameel is een ontzettend veelzijdig meel. Je kunt van alles bakken met deze superfood. De zachte en nootachtige smaak is geschikt voor zowel zoete als hartige baksels. Met dit meel bak je dus broden, wafels, pizza, platbroden, koekjes, taarten en nog veel meer. Je kunt meel van quinoa zien als een glutenvrije en eiwitrijke vervanger van tarwemeel.
En daar houdt het nog niet op. Je kunt dit meel namelijk ook gebruiken als een proteïneboost. Voeg bijvoorbeeld wat quinoameel toe aan je shake, smoothie of melk. Vooral voor sporters en voor mensen die geen vlees eten, is toegevoegd eiwit enorm belangrijk. En deze superfood geeft je alle eiwit die je nodig hebt.
Bovendien kun je quinoameel ook nog eens gebruiken als een verdikkingsmiddel. Roer dit meel door je soepen of sauzen om ze de juiste structuur te geven en om ze in één klap een stuk gezonder te maken.
Als je bakt met meel van quinoa is het uiteraard belangrijk dat je onthoudt dat dit meel glutenvrij is. Gluten zorgen ervoor dat je deeg of beslag bindt en rijst. Jouw deeg of beslag met enkel dit meel zal dus niet goed rijzen en niet goed binden zonder een extra bindmiddel. Als je niet glutenvrij bakt, kun je een deel van je tarwemeel of ander glutenhoudend meel vervangen door quinoameel.
Als je wel glutenvrij bakt, voeg je een glutenvervangend ingrediënt toe. Je kunt bijvoorbeeld denken aan aardappelzetmeel of psylliumhusks. Daarnaast kun je ook extra eieren of eivervangers toevoegen. Als je veganistisch eet, kun je bijvoorbeeld een eivervanger maken van water en lijnzaad. Daarnaast gebruik je een glutenvrij rijsmiddel, zoals wijnsteenbakpoeder. Zelfs voor brood gebruik je geen gist, omdat gist werkt met gluten. Tevens krijg je bij glutenvrij bakken meestal het beste resultaat als je een mix maakt van meerdere glutenvrije meelsoorten. Meng je quinoameel dus met amandelmeel, boekweitmeel, sojameel of andere glutenvrije meelsoorten.
Wil jij de lekkerste broden, dumplings, pizza's en taarten maken met quinoameel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!