Bakken met chocolade
Chocolade is een ontzettend populaire lekkernij, smaakmaker en decoratiemiddel. En voor een goede reden. Iedereen houdt van chocola! Met chocola kun je zelf heerlijke chocoladekoekjes, chocolate ijs, chocoladetaart en andere lekkernijen maken.
Er bestaan verschillende soorten chocola om mee te bakken. Met smeltchocolade maak je decoraties, chocoladesaus en andere baksels waarbij je gesmolten chocola nodig hebt.
Met bakvaste chocola maak je gerechten waarbij de chocola niet mag smelten. Denk bijvoorbeeld aan chocolate chip cookies en chocolade croissantjes. Bij deze baksels wil je juist dat de chocola heel blijft zodat je lekker in een stukje chocola kan bijten.
Ten slotte kun je prachtige decoraties maken met modelleerchocolade. Met modelling chocolate kun je versieringen maken zoals je dat bijvoorbeeld met marsepein doet. Modelling chocolate is namelijk makkelijk kneedbaar en smelt niet in je handen. Daardoor kun je leuke 3-D chocoladedecoraties maken.
Chocolade smelten
Smeltchocolade komt vaak in de vorm van chocolade callets of chocoladedruppels. Deze chocoladesoorten smelten snel, waardoor ze perfect zijn voor het maken van bijvoorbeeld ganache en chocoladesaus.
Met Callebaut kun je chocodruppels kiezen in verschillende smaken, zoals puur, melk, wit en ruby. Maar Callebaut heeft ook andere creatieve smaken voor al jouw bakprojecten, zoals honing callets, cappuccino callets en aarbeien callets. Zo maak jij de chocoladesaus die past bij jouw recept. Bij Bakwinkel vind je natuurlijk alle ingrediënten, recepten en bakspullen die je nodig hebt om chocola te smelten.
Smeltchocolade is perfect voor au bain-marie smelten. Met een au bain-marie pan en Callebaut chocodruppels maak jij een heerlijke saus voor bijvoorbeeld een dame blanche. Maar au bain-marie smelten met smeltchocolade is ook handig als je zelf brownies of chocolademousse maakt.
Smeltchocolade is daarnaast perfect voor het maken van chocolademelk. En het is de chocola die gebruikt wordt voor de chocoladesaus in een chocoladefondue.
Als je jouw gesmolten chocola in een spuitzak giet, kun je mooie decoraties maken op bijvoorbeeld taarten en koekjes. Lekkere chocotekeningen fleuren je taart altijd op!
Bakvaste chocolade
Bakvaste chocolade is een speciaal soort chocola dat niet smelt op hoge temperaturen. Daarom is bakvaste chocolade perfect voor het bakken van gerechten waarbij de chocola niet mag smelten. Denk hierbij aan chocolate chip cookies, chocolate chips in brownies en chocolade broodjes.
Bakvaste chocola vind je in de vorm van chocolate chips of chocolate chunks. Bij Bakwinkel bestel je Callebaut chocolate chips van de hoogste kwaliteit. Zo helpen wij jou een succes te maken van jouw chocola baksels.
De chocolate chunks kun je net als de smeltchocolade in allerlei smaken krijgen. Zo heeft Callebaut witte chocoladedruppels, pure druppels en melk druppels. Je chocoladedruppels voor bijvoorbeeld muffins kun je ook van Dr. Oetker kopen. Je hebt dus keuze genoeg als je gaat bakken met chocolade!
Naast bakken met bakvaste chocolade, kun je de chocolate chunks ook gebruiken als garnering. Je kunt ze bijvoorbeeld strooien op je ijs of je bavarois. Of mix ze lekker door je fruit of muesli. Je ontbijt wordt er natuurlijk niet gezonder op, maar wel lekkerder.
Je kunt ook een gezonde variant op chocolate chips gebruiken. Cacao nibs werken namelijk net zoals bakvaste chocolade. Je kunt cacao nibs gebruiken als garnering op je chocoladecake of muffin, net als chocolate chips.
Cacao nibs zijn stukjes gedroogde en gefermenteerde cacaobonen. Er worden geen ongezonde ingrediënten zoals suiker toegevoegd aan cacao nibs, waardoor ze een stuk gezonder zijn dan chocoladedruppels. Cacao nibs smaken wel wat anders dan de chocola die je gewend bent. Ze zijn bitterder en soms zelfs ietwat zuur. Ze hebben een erg diepe chocoladesmaak. Je moet ervan houden, maar als je ervan houdt zijn cacao nibs een gezonde en lekkere toevoeging aan je baksels.
Versieren met chocolade
Smeltchocolade is perfect voor versieringen. Je kunt deze chocolade in een spuitzak gieten en er prachtige decoraties mee maken. Zo maak jij mooie hartjes op je koekjes of spuit je een heel kunstwerk op je taart. Wil je jouw chocola in een andere kleur? Gebruik dan chocoladekleurstof om jouw chocolade makkelijk jouw favoriete kleurtje te geven. Hoe je ook versiert, met chocolade maak je jouw baksel mooier én lekkerder.
Chocolade kun je ook in prachtige vormpjes maken om je cake mee te versieren. Hiervoor gebruik je sjablonen in de vormen waarin je jouw chocolade wilt hebben. Die sjablonen kun je zelf maken om unieke chocoladedecoraties te maken. Leg een stuk acetaatfolie over je sjablonen en spuit met een spuitzak je chocolade in de vormen op het sjabloon. Je laat de chocolade hard worden in de koelkast en plaatst je chocoladeversiering zo op je taart. Zorg er wel voor dat je getempereerde chocolade gebruikt.
Met modelling chocolate maak je makkelijk figuren die je op je taart kan zetten. Modelleer chocolade is perfect om mee te versieren, omdat deze chocola makkelijk kneedbaar en vormbaar is. Het smelt niet in je hand, waardoor je alle tijd hebt om prachtige kunstwerkjes te maken. Modelling chocolate kun je in verschillende smaken en kleuren kopen, waardoor jij unieke en creatieve chocola vormpjes kan maken. Ben je niet zo'n beeldhouwer? Met chocola mallen kun jij prachtige vormpjes maken, zoals chocolade rozen, zonder deze zelf te moeten vormen.
Je kunt ten slotte ook stukjes chocolade gebruiken als decoratie. Versier bijvoorbeeld jouw ijs of wafels met chocolate crispy's of chocolade dragees. Met chocohartjes of chocoparels maak je jouw ijsje helemaal af.
Bonbons maken
Bonbons zijn erg lekker, maar kunnen ook vrij prijzig zijn. Daarom kun je ze het beste zelf maken. Met een bonbonvorm en Callebaut callets maak jij bonbons als een echte chocolatier.
Er zijn ontzettend veel soorten bonbons. Bonbons met pralinévulling en frambozen bonbons zijn erg populair. Maar met amaretto of kersen kun je ook heerlijke bonbons maken. Kijk eens naar een van onze bonbon recepten voor inspiratie.
Je hebt niet veel nodig voor zelf bonbons maken. Je giet je ingrediënten in een bonbonvorm. Verder heb je smeltchocolade nodig in jouw favoriete smaak. Voor de vulling kun je gebruiken wat je wil, afhankelijk van de soort bonbonvulling die je maakt.
Je gebruikt getempereerde chocolade. Je maakt getempereerde chocolade door eerst je callets te smelten. Met een paletmes smeer je een deel van je gesmolten chocola op een bergje en dan weer uit over het oppervlak totdat dit deel van je chocolate wat dikker is. Dit meng je met je gesmolten chocolade om getempereerde chocolate te maken. Je kunt ook twee derde van je chocolade smelten en de rest van je callets door de gesmolten chocola roeren totdat het hele chocolamengsel gesmolten is om getempereerde chocolade te maken.
Voor de vulling van je bonbons kun je bijvoorbeeld pralinépasta of ganache gebruiken. Volg een bonbonsrecept voor de soort bonbons die jij wil maken.
Chocolade ganache maken
Naast bonbons kun je ook ganache maken voor bijvoorbeeld een dripcake, voor taart decoraties of voor de vullingen van macarons. Het is dus ontzettend handig om te weten hoe je ganache maakt. En ganache maken begint met chocolade.
Ganache is ontzettend makkelijk om te maken. De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn chocoladedruppels in de smaak waarin jij je ganache wil maken en slagroom.
De slagroom laat je opwarmen in een pannetje. Wanneer de slagroom begint te borrelen, giet je deze bij de smeltchocolade. Je blijft roeren totdat de chocolate gesmolten is en helemaal gemixt is met de slagroom. Je kunt hem dan direct gebruiken.
Wanneer je je ganache iets steviger wil, bijvoorbeeld als je ganache voor een taart maakt, roer je er ook een klontje boter doorheen.
Als je een smaakje wil toevoegen aan je ganache, bijvoorbeeld voor de vulling van macarons, kun je een smaakmaker toevoegen. Citroenganache maak je bijvoorbeeld met witte chocolade, slagroom en gezeefd citroensap. Of maak passievrucht ganache met passievrucht puree. Als je een puree gebruikt, verwarm je deze in een pannetje. Je hoeft dan geen slagroom te gebruiken.
Met chocolade kun je dus ontzetten veel. Of je nu chocolate chip cookies wil bakken met bakvaste chocolate chunks of ganache wil maken met smeltchocolade, bij Bakwinkel vind je alles wat je nodig hebt om zelf de lekkerste chocoladegerechten te maken.